donderdag 7 mei 2009

Uyuni (3669m) en zijn Salar

Na een prachtige rit door landschappen gevuld met lama´s, bergen in alle kleuren en bolhoedvrouwtjes in zelfgmaakte kleihuisjes komen we na zonsondergang aan in het ijskoude Uyuni. De komende dagen verblijven we tussen de 4000 en 5000 m en dus is de eerste aankoop een goede muts en handschoenen van alpacawol, met een typisch lama-motiefje uiteraard!

We boeken een 3-daagse tour tot in het Chileense San Pedro de Atacama langs zuidelijk Bolivië z´n mooiste plekjes. Lang hebben we uitgekeken naar de Salar de Uyuni, een zoutvlakte zo groot als België! We rijden met onze jeep over een oogverblindende (letterlijk en figuurlijk) witte vlakte, op sommige plaatsen ligt er tot 12 meter diep zout! Als we aan Isla de Pescado komen, waar duizendjarige cactussen groeien (1cm per jaar), is het tijd voor de "traditionele" fotoshoot (en we zien elkaar nog "geirre"!!). Om in de sfeer te blijven slapen we ´s avonds in het zouthotel waar, jawel, alles van zout is, tot aan de lusters toe.



De volgende dag bezoeken we een oud Incakerkhof en rijden we door betoverende landschappen met kleurrijke meren vol flamingo´s en woestijnen met grillige rotsformaties waar uiteraard niets Bert kan stoppen om overal op te klimmen. We slapen op 4800 meter hoogte bij -20 graden. Gelukkig slapen we onder een stuk of 8 dekens, maar als om 4 u ´s morgens de wekker afgaat en we ons warm bed moeten ruilen voor een bevroren jeep piepen we wel anders. Voor zonsopgang komen we aan bij het geyserveld met de toepasselijke naam "Sol de mañana", waar na een kwartiertje onze tenen afgestorven lijken.

Moest iemand ons gezegd hebben dat we een uurtje later in onze zwembroek in deze koude zouden staan zouden we nogal gelachen hebben. Maar voor een natuurlijk superheet warmwaterbad moet je iets over hebben, ook een kledingwissel bij vriestemperaturen. En ooooooooohoooooo dat doet deugd aan ons bevroren lijveke. Bert z n blonde kuif is bevroren als we na lang weken uit het water komen.

Onze fantastische trip eindigt in San Pedro de Atacama, Chili.


Geen opmerkingen: