donderdag 7 mei 2009

De "Tren/Bus de la Muerte" naar Sucre (2750m)

Nog krabbend aan onze Pantanal-muggenbeten komen we aan in Bolivie, waar we nogal onverwacht terechtkomen in een soort van resort met prachtig uitzicht over de Boliviaanse Pantanal vanuit een 25 meter zwembad. We besluiten dus een nachtje hier te blijven vooraleer we op de beruchte dodentrein naar het Boliviaanse binnenland stappen.

Het moest wel een soort van teken geweest zijn dat we in de Pantanal zoveel ooievaars gezien hadden, want wat blijkt, in November krijgen we er weer een nichtje of neeftje bij. Weer besef je dan dat we eigenlijk toch een hele tijd van huis zijn, dat we belangrijke gebeurtenissen in het leven van onze vrienden en familie missen. We drinken er die avond ene op alle nieuwe leven op komst, en ook op dat waar een einde aan komt...

De naam "Tren de la Muerte" boezemt ons wat angst in, maar na 14 u treinen, weliswaar tegen 20 km per uur met oneindige Boliviaanse slagers en de meest uiteenlopende geuren van eten en mensen, komen we redelijk heelhuids aan in Santa Cruz. Onze bestemming, Sucre, ligt op slechts een nachtelijke busrit van hier, dus leggen we meteen ons ticketje (voor slechts 4 euro, we hadden het moeten weten) vast, voor wat onze meest memorabele busrit tot nu toe zal worden. Met verbrande voeten (want de motor zit vlak onder onze stoel en is gloeiend heet), kapotte ruggen, bevroren oren, dooreengeschudde hersenpannekes en wallen tot aan onze voeten bereiken we Sucre. Ja, een wereldreis, het is soms noeste arbeid!


In Sucre, het juweel van Zuid Amerika, doen we het dus rustig aan. We bezoeken de mooie witte koloniale gebouwen en kerkjes en genieten van de 1 mei vieringen (niet het socialistische feest, de meimaand is hier de bevrijdingsmaand na de overheersing door de Spanjaarden) die hier gepaard gaan met stoeten vol kleurrijke vrouwtjes en zingende mannen.



We nemen (voorlopig, want het is een kleine wereld) afscheid van onze Nieuw Zeelandse vrienden met wie we ons brandavontuur en "dodelijke" busrit deelden en trekken naar + 4000 m, Uyuni!!

Geen opmerkingen: